fredag 23 mars 2007

Känner du vägen till Amygdala?

Det har varit en hel del snack om Amygdala (uh-mig-dah-la) på slutet, forskningen har inte bara bekräftat vad de sedan tidigare visste utan också börjat förstå en del nya saker. Amygdala är en del av den primitiva hjärnan i det limbiska systemet och kallas ofta för känslocentrum. Jag blev så fascinerad då jag läste att dessa två nötformade delar i hjärnan dels hyste empati och på samma gång anses vara det ställe i hjärnan som man kan härleda psykopatiska drag till.
Empatiska drag är till för vår utveckling och överlevnad. Empati är en inneboende förmåga att förstå andra människors tankar och känslor och en medfödd stark drift som inspirerar oss att skapa nära vänskapsband och gemenskaper där vi bryr oss om varandra. Hur kan psykopatiska drag finnas i samma del av hjärnan? Är det en skada i Amygdala?

Hur fungerar det då? Sinnena förmedlar intryck till thalamus som skickar dom vidare för bedömning av Amygdala. Är det en fara som hotar? Signalen går vidare till hypothalamus som i sin tur tillverkar adrenalin för att hjälpa oss att vara alerta och eventuellt kunna fly. Detta var kanske viktigare förr för vår överlevnad, idag förmedlas stress på samma sätt. Känslor som njutning, rädsla och empati finns här. Här startar också den process som tillslut får oss att gråta, om vi inte skär lök vill säga.

AmIgdala är för övrigt både en grekisk pralin och en kotlett med senap och mandel. Man kan misstänka att namnet kommer från det grekiska ordet för mandel och att även de små nötterna i hjärnan fått sitt namn härifrån. För övrigt reserverar jag mig för sakfel här ovan men fortsätter att fascineras och intresseras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj! Där fick man sig en lektion i neurobiologi så här på morgonkröken. Coolt.
Håller med dig, det är verkligen fascinerande och förunderligt allt det här som utspelar sig i denna lilla gråa klump, vi bär runt på.

Vad det gäller psykopati, så tror jag du är inne på rätt spår, att det är just en skada/inaktivitet det handlar om.

Tack för lektionen, intressant som sagt. //Zoowie.

Sven Teglund sa...

Mycket intressant. Att en sådan liten mandel kan ha så stor betydelse i våra liv, och inte bara det, utan även i världspolitiken.

Kan man vara president i USA och ha en intakt amygdala?
Jag tror att han isåfall skulle få det svårt med nattsömnen.