torsdag 3 maj 2007

1967

I tider då löpen handlar om viktminskning, mindre viktiga kändisar (Ernst Kirsteiger) eller vilken plasma-tv som är bäst. I tider då jag inser att jag levt fasligt länge, snart 40 år kan jag inte låta bli att reflektera över hur det såg ut då jag kom till världen. Vad var på löpen då? knappast något av dagens nyheter.

Högertrafiksomläggningen måste definitivt ha skapat en del rubrier. Sexdagarskriget och ockupationen av Israel var heta nyheter då och än i dag 40 år senare pågår dessa ockupationer trots att FN:s säkerhetsråd antog en resolution som krävde ett tillbakadragande av Israel från de ockuperade områdena redan 1967. Att det pågår 40 år senare kan man ana i viss media (då man bläddrat förbi Ernst mamma, reklam och annat lull) vi läser om självmordsbombare och rycker på axlarna, få är de som orkar sätta sig in i eller vara uppdaterad i detta krig tyvärr. En militärjunta tar också detta år makten i Grekland efter en statskupp och monarkin avskaffas.

Vilgot Sjömans film "Jag är nyfiken - gul" och "Änglar finns dom" med Jarl Kulle och Christina Schollin hade premiär 1967 och resten är ju historia. Casino Royal och James Bond hade filmpremiär i april 1967, den här filmen blev ett fiasko. Inte mindre än 5 regissörer och 7 manusförfattare var inblandad i en film som var helt utan kontroll. Stjärnor med krav om jättestora ersättningar avlöste varandra, Peter Sellers kom ihop sig med Orson Welles och av den anledningen försvinner så också Peter Sellers karaktär mystiskt i senare delen av filmen. Filmen släpptes några månader innan You Only Live Twice, vilket förvirrade en del av biobesökarna och gjorde att intäkterna för den riktiga Bondfilmen blev något mindre än väntat. Nu 40 år senare får vi se en mer kontrollerad filmatisering av Ian Flemings första bok om James Bond.

1967 är ett väldigt händelserikt år och löpsedlarna då måste ha varit betydligt mer intressanta och engageranade än idag. Dessutom föddes jag och en hel drös med andra människor detta år och fler än Ulf Lundell frågar sig vart -67 tagit vägen? Min fråga är mer vart tog dessa 40 år vägen? ingen unik fundering i sig vad jag förstått.

6 kommentarer:

rigg sa...

För att inte tala om musiken då... 1967 kom bland annat Pink Floyds debutplatta "Piper at the gates of dawn" och Beatles "Sgt. Pepper..." ut, två av en handfull plattor från den tiden som aldrig har tagits ur produktion!

Moddan sa...

Väldigt sant dessutom tror jag faktiskt att Rolling stones hade en spelning i Örebro 1967, av alla ställen :)

Per sa...

1967 byggdes First Hotell i Sundsvall, Jag önskar ibland att gamla Hoagies (stavn.?) fanns kvar.

Det egendomliga är att det bara är tio år från 1967 till 1977 när punken slog genom. Men jag upplever -67 som MYCKET längre bort i tiden är 1977.
Räknar man å andra sidan tio år bakåt från nu dvs 1997 så känns det som nästan alldeles nyss.

Det är nåt konstigt med tid.

Moddan sa...

Tid är något ogreppbart och tur är väl det. Vi sätter upp milstolpar och låtsas att vi förstår, vi förstår stolparna men tiden är svår att förstå.

10 minuter för mig kan vara något helt annat för en annan människa, tänk då förskjutningen över åren...

(Per, kul att se dig igen btw)

Per sa...

Tack S!

Anonym sa...

Jag var 7 år det året och läste väl inte löpen. Men jag var med om högertrafikomläggningen och minst bäst att jag stod vid stans enda övergångsställe med trafikljus. Those were the days